Ubi kayu terbahagi kepada 2 jenis.Ini berdasarkan kepada kandungan asid prussic.
1) JENIS MANIS
Mengandungi kurang dari 0.017% asid prussic.Boleh dimakan selepas direbus.Ditanam untuk
kegunaan sendiri.Hasilnya adalah antara 9-14mt/ha.Tempoh matang untuk dicabut bagi ubi
jenis manis ialah di antara 6-9 bulan.
Contoh : Batang putih,ubi putih,medan,jurai dan betawi.
2) JENIS PAHIT
Mengandungi lebih daripada 0.017% asid prussic.Ditanam untuk dikomersialkan.Anggaran
hasil adalah antara 30-38mt/ha.Tempoh untuk dicabut adalah antara 12-14 bulan.Batang
hijau mempunyai kadar kandungan air yang tinggi menyebabkan kanji yang diperolehi lebih
rendah.
Contoh : Batang hitam,batang hijau,black twig,c5.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment